De mooiste zin van 2014 komt uit Kaddisj voor een kut: Dimitri Verhulst wint eindelijk de Tzum-prijs

Met de zin:

Jouw kapsel, voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd, had veel weg van zo’n in die dagen in zwang rakende ecologische tuin, waarin elke menselijke ingreep als een misdaad tegen de natuur werd beschouwd.

uit Kaddisj voor een kut (pagina 15) wint Dimitri Verhulst de Tzum-prijs 2015 voor de mooiste zin gevonden in een boek uit 2014. Verhulst krijgt 36 euro, één euro voor elk woord, en een beker.

verhulst kaddisj kutDat Dimitri Verhulst ooit de Tzum-prijs zou gaan winnen, was wel duidelijk. In elk jaar dat Verhulst een boek uitbracht stonden zinnen van hem hoog op het lijstje van de jury. Verhulst is een echte stilist. Hij behoort tot het soort schrijvers waar de jury van houdt: schrijvers die nog een zin durven te formuleren die langer is dan tien woorden. In de Nederlandstalige literatuur worden die schrijvers een beetje schaars, het door ons eerder opgemerkte anorexiaproza lijkt steeds verder op te rukken.

In het eerste deel van Kaddisj voor een kut (dat uit twee delen bestaat) spreekt de verteller in de jij-vorm. In de winnende zin heeft hij het dus tegen zijn vroegere zelf die in de inrichting zit. Hoewel de rest van dit deel van het boek druipt van het sarcasme en cynisme, is deze zin vooral ironisch te noemen. Verhulst formuleert heel mooi een ironische drietrapsraket: is ‘voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd’ nog een grappige bijzin, de daarop volgende vergelijking met een ecologische tuin is zo specifiek dat iedereen meteen een beeld heeft bij het soort haar en de toevoeging dat een ‘menselijke ingreep als een misdaad tegen de natuur’ zal worden beschouwd is een absurde hyperbool bovenop de vergelijking.

Op dezelfde pagina in het boek staan nog enkele fraai geformuleerde zinnen. Ook de volgende zin kon de jury bekoren.

Zonder brylcreem, je hebt het helaas getest, vertoonde jij je aan een medemens als een vermenigvuldiging van Einstein met Beethoven.

Het moge duidelijk zijn: Dimitri Verhulst heeft de Tzum-prijs met glans verdiend. Het boek werd uitgegeven door Atlas Contact.

De jury bestond uit de kernredactie van de literaire website Tzum: Djuna ter Beke, Roos Custers, Rieuwert Krol, Coen Peppelenbos en Bart Temme.

Eerdere winnaars waren: Ilja Leonard Pfeijffer (2014), Anton Valens (2013), L.H. Wiener (2012), Peter Buwalda (2011), Tom Lanoye (2010), Erwin Mortier (2009), A.F.Th. van der Heijden (2008), Jeroen Brouwers (2007), Tommy Wieringa (2006), Ilja Leonard Pfeijffer (2005), Stijn Aerden (2004), Doeschka Meijsing (2003) en Paul Mennes (2002).

Alle genomineerde zinnen – zowel lezers als redactieleden mochten zinnen aandragen voor de prijs – zijn hier te lezen.