Vanaf vandaag ligt de langverwachte nieuwe roman van Jonathan Franzen in de boekwinkel, Zuiverheid getiteld. In het VPRO-radioprogramma Nooit Meer Slapen probeert Anton de Goede een antwoord te vinden op de vraag: hoe goed is de nieuwe roman van Franzen?

De Goede belde met de recensenten Rob Schouten (Trouw) en Marja Pruis (De Groene Amsterdammer) die de roman al lazen. Volgens de recensenten zit het boek bomvol personages en thema’s.

Schouten zegt:

Het gaat misschien een beetje ten onder in allerlei plots, maar voor mij is wel duidelijk dat hij een kritische boodschap heeft. En dat is een kritische boodschap gericht aan links. (…) Wat hij volgens mij in dit boek doet is onderzoeken wat de integriteit van dit soort links Amerika voorstelt, of dat wel zuiver kan zijn.

In de roman speelt internet en privacy ook een belangrijke rol. Pruis zegt:

Eigenlijk is zijn idee dat je als kunstenaar, maar eigenlijk geldt dit voor iedereen, onmogelijk nog geheimen kunt bewaren. Een verborgen intiem leven kunt leiden. Alles is bekend op internet, je wordt altijd achtervolgd door je verleden. Dat is de grote kwalijke zaak. Maar ook dat je wordt verleid door te kijken op internet. Hij vergelijkt het internet met een staat van dood zijn. Dat je alleen nog maar het virtuele leven leidt in plaats van het echte leven.