Sinds vorig jaar is Manuscripta een reizend festival. Samen met het Stadsfestival vond het dit jaar plaats langs de grachtengordel van Zwolle. Een goede combinatie: de gezellige bedrijvigheid van het driedaagse Stadsfestival droeg zeker bij aan de sfeer van Manuscripta.

Zoals ieder jaar had de organisatie er veel aan gedaan om ook genoeg te organiseren voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in literatuur: chansons met Matthijs van Nieuwkerk, voetbalpraat met Michel van Egmond, een yogacursus en iets met Angela Groothuizen (op de website stond dat je vooral moest komen als je wilde weten of ze nou wel of niet een kast vol feestjurken heeft). Voor ons niet interessant, maar het blijft natuurlijk de aftrap van het boekenseizoen en niet per se de aftrap van het goede boekenseizoen. Voor elke bezoeker wat wils dus, en aan bezoekers in ieder geval geen gebrek tijdens deze negende editie van Manuscripta.

IMG-20150905-WA0030

De Schrijversmarkt op het Rodetorenplein trok veel geïnteresseerden. Hoewel de verschenen uitgeverijen enorm hun best deden, voelde het toch een beetje als een aderlating dat een flink aantal belangrijke uitgeverijen voor de eer bedankte. Erg jammer dat veel Amsterdamse uitgeverijen er van afzien als ze een uurtje moeten rijden: in de rest van Nederland wonen immers ook lezers.

20150905_124833

Na de schrijversmarkt te hebben verkend (geen bekende schrijvers gezien trouwens) probeerden we een kaartje te bemachtigen voor een literaire vaartocht, zonder succes helaas. Op naar het hoofdpodium dan maar, waar we nog net meekregen hoe Joke van Leeuwen de lachers op haar hand had met haar gedichten en komische praatjes.

20150905_134851

Vervolgens liepen we iets te laat binnen bij boekhandel Waanders, maar dat was gelukkig geen probleem. Achteraan was nog genoeg plek, en hoewel de ronddrentelende serveersters voor wat afleiding zorgden werd dit ruim gecompenseerd door de prachtige locatie. Als je er nog nooit geweest bent, is deze boekhandel in kerk zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Mohammed Benzakour werd geïnterviewd over zijn nieuwe roman De koning komt. Hilariteit alom toen hij verklaarde alleen een stukje te willen voorlezen als het willekeurig was, en de interviewster een stuk met een Engels liedje uitkoos.

20150905_140921

Daarna Kristien Hemmerechts over Alles verandert, een roman gebaseerd op In ongenade van J.M. Coetzee. Volgens Hemmerechts ging alle aandacht in de media naar een stuk waarin het hoofdpersonage wordt bevredigd met een dildo. ‘Het boek gaat niet over dildo’s, er is gewoon eventjes een dildo!’ riep Hemmerechts verontwaardigd uit. Weten we dat ook weer. De reactie van de pers illustreert des te meer dat haar experiment geslaagd is. Ze wilde namelijk graag weten wat er zou gebeuren wanneer het geslacht van het hoofdpersonage in een boek wordt veranderd. Er wordt vreselijk giechelig over gedaan, iets wat niet gebeurt wanneer een mannelijk hoofdpersonage elke keer naar een prostituee gaat.

Na wat rondsnuffelen in de boekwinkel was het tijd voor muziek op het Rodetorenplein: een muzikale ode aan Ivo de Wijs door Conservatorium Zwolle. Een oppeppend en mooi intermezzo.

IMG-20150905-WA0016

Daarna wandelden we naar de adembenemende Statenzaal in de Stadkamer voor een interview met International Promise Nir Baram. Deze onderhoudende schrijver wordt gezien als een van de grootste talenten van Israël. Zijn debuut Goede mensen werd in Nederland positief ontvangen en zijn nieuwe roman Wereldschaduw belooft ook interessant te zijn. ‘The novel is about what it is like to be in this world today. What are the powers that are playing with you and what are the powers you can play with.’ Volgens Baram was zijn boek zeer pessimistisch, maar de interviewer bleef volhouden dat er toch iets hoopvols in zat. Baram gaf aan dat veel lezers dit zeiden en dat een goed boek lezers de ruimte geeft om er in te zien wat ze willen.

IMG-20150905-WA0035

IMG-20150905-WA0034

We vlogen hierna naar het hoofdpodium om nog wat korte verhalen van Onno Blom en Arthur Japin op te vangen, maar haalden alleen de laatste paar zinnen. Vervolgens klom Matthijs van Nieuwkerk het podium op, dus gingen we er snel vandoor. De rest van het publiek kon het overigens wel waarderen, het Rodetorenplein stond stampvol.

20150905_134252

In de serre van Villa Hofvliet woonden we tot slot de uitreiking van ‘Boekverkoper van het jaar 2015’ bij. Lisa Snijders was de gelukkige winnares en mocht de Albert Hogeveen Bokaal mee naar huis nemen.

In onze vorige Manuscripta-reportage vroegen we om grotere zalen en betere interviewers. De interviewers die we dit jaar hebben gezien hadden zich goed ingelezen en stelden in tegenstelling tot vorig jaar inhoudelijke vragen. We hebben niet één keer voor een dichte deur gestaan, maar dat zou ook kunnen komen doordat Zwolle wat minder bezoekers trok dan Utrecht. In ieder geval was het prettig, want doordat veel optredens overlappen kun je niet overal op tijd zijn. Hopelijk doen alle uitgevers volgend jaar weer mee en kan de komende stad zich op een even vermakelijk Manuscripta als dit jaar verheugen.

Djuna ter Beke