Grands crus

Gisteren een Nespresso koffiezetapparaat gekocht, merk DeLonghi, prijs € 299. (Ik had goed verdiend met mijn Bordewijk-lezing te Den Haag.) Een vernuftig toestel, mooi vormgegeven als een modern flatgebouw, waarop via lichtgevende cirkels landingsplekken voor helicopters zijn aangegeven, zes maar liefst.

         Een beter beeld dan een flatgebouw biedt misschien de vergelijking met een fabriek, op schaal. Een volmaakt functionerende productielijn, computergestuurd, een mechanisme dat op elk moment van de dag en nacht een veelheid aan soorten koffie bij elkaar kan brommen, grommen, tappen en spuiten. You name it, we have it, maar dan op zijn Italiaans.

         Er zijn zes hoofdsoorten, Grands Crus, genaamd, onderverdeeld in tweeëntwintig typen:

1. INTENSO, vijf Grands Crus afkomstig uit verschillende gebieden.

2. ESPRESSO, vier creaties van verschillende koffiesoorten met zeer diverse persoonlijkheden.

3. PURE ORIGIN, drie Espresso (40ml) Grands Crus en één lungo (110ml) Grand Crus met unieke en opvallende karakters.

4. LUNGO, drie Grands Crus met uiteenlopende smaakprofielen en intensiteiten, speciaal ontwikkeld om te drinken als lungo (110 ml).

5. DECAFFEINATO, de Nespresso Decaffeinato Grands Crus zijn stuk voor stuk authentieke koffievariëteiten met een rijk aroma en een natuurlijk karakter.

6. VARIATIONS, drie heerlijke variaties op de Livanto Grand Cru met uitzonderlijk delicate en natuurlijke aroma’s.

Als men deze ondersoorten bij elkaar optelt komt men tot eenentwintig verschillende variaties, in plaats van tweeëntwintig, maar enig speurwerk levert op dat de hoofdsoort Pure Origin niet drie typen telt maar vier, te weten:

a. de Indriya from India, krachtig en kruidig

b. de Rosabaya de Colombia, fruitig en evenwichtig

c. de Dulsão do Brasil, zoet en fluweelzacht

d. de Bukeela ka Ethiopia, bloemachtig en ongetemd

En dan als afrondende aanbeveling: Ontdek nieuwe smaaksensaties!

Ik heb ze nog niet allemaal geprobeerd, deze Grands Crus (die uit Frankrijk ken ik beter) en ik twijfel nog over mijn voorkeur, maar dat mijn bestaan sinds gisteren nieuwe impulsen heeft gekregen en er onverwachte hoogtepunten in het verschiet liggen: complex maar evenwichtig, rijk en met volle body, licht en heerlijk, intens en smeuïg, buitengewoon intens en stroperig, fruitig en subtiel, ja, dat vooruitzicht gromt en bromt reeds rond in mijn gemoed.

Maar nu eerst een kop Engelse thee!

L.H. Wiener

0