In Een Vandaag vertelde Jelle Brandt Corstius waarom hij is overgestapt naar Das Mag Uitgevers. Hij vond dat hij bij uitgeverij Prometheus te weinig royalty’s ontving (‘10%, dat vind ik gewoon niet veel’) en dat ze bij bij Das Mag beter nadenken over de vormgeving (‘Je merkt toch dat dat vaak het laatste is waar uitgevers aan denken: hoe het boek eruit ziet’). Maar waren dat echt de redenen?

Via via hoorde Tzum.info dat zijn vriendin Marscha Holman de ware reden is geweest om de uiteindelijke overstap te maken. Holman werkte ruim vijf jaar als redacteur bij uitgeverij Prometheus, maar nam in maart van dit jaar afscheid en ging aan de slag bij Das Mag Uitgevers. In haar column ‘Uit huis’ in NRC Handelsblad schreef ze over haar nieuwe baan:

Toen ik onlangs gevraagd werd om over te stappen naar een nieuwe, avontuurlijke uitgeverij, een uitgeverij die, samen met allerlei andere zinderde start-ups, huist in het geheimzinnige Tetterode-gebouw aan de Da Costakade (…) wist ik dat ik deze kans moest grijpen.

De uitspraken van Brandt Corstius leidden op de social media tot veel hoongelach. Op Facebook schreef een collega-auteur over de opmerking over de royalty’s: ‘(…) typisch weer zo’n auteur die nooit in z’n contract heeft gekeken.’

Binnenkort is er overigens niet alleen een nieuwe uitgeverij: