Tijdens literair festival Het Grote Gebeuren werd zojuist bekend gemaakt dat Vertrouwd voordelig van Peter Middendorp (fictie) en H.N.Werkman 1882 – 1945. Leven en werk, van meerdere auteurs (non-fictie) de titel ‘Het Beste Groninger Boek 2015’ krijgen.

Wat opvalt is dat het beste Groninger boek over Drenthe gaat. Peter Middendorp woont in Groningen, maar komt uit Drenthe.

De prijs wordt jaarlijks in twee categorieën uitgereikt. Op de shortlist voor fictie stonden verder Vuurdoop van Christien Boomsma, Dwaallichten en vallende sterren van Kaje Dijkema, Yaad; het meisje zonder geschiedenis van Sarwar Joanroy en Hogelandlopers van Ruth Koops van ’t Jagt en Lieke van den Krommenacker. Op de shortlist voor non-fictie stonden verder Universiteit van het Noorden; vier eeuwen academisch leven in Groningen van Klaas van Berkel, Groningen van boven van Koos Boertjens, Groningen 40-45 van Martin Hillenga en Dicht bij huis; het Groningen van Cornelis Jetses van Bob Verschoor.

Over Vertrouwd voordelig zei de jury:

Goede satire werkt bij de gratie van de kunst van het net iets overdrijven. En dat is precies wat Middendorp hier ook doet, zeer bekwaam en stijlvast, zowel in de karakterisering van personen en hun omgeving als ook in het neerzetten van scenes. […] Maar Middendorps roman heeft ook heel andere lagen daaronder. Zoals de laag van het verlangen om uit zo’n klein, bekrompen wereldje te ontsnappen – en de wanhoop als dat niet lukt. En Middendorp maakt dat niet duidelijk door het aan de lezer expliciet uit te leggen, maar door een ingenieus spel met motieven.

Het Beste Groninger Boek is een prijs van Stichting Literaire Activiteiten Groningen. De winnaars ontvingen uit handen van Anton Brand, voorzitter van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen, de prijs: een door kunstenaar Oscar Venema en dichter Rense Sinkgraven gemaakt kunstwerk getiteld ‘Uno Basta’. De jury bestond uit Allard Steenbergen (mede-eigenaar Boekhandel Godert Walter), Henk Harbers (gepensioneerd docent Duitse Taal- en Letterkunde RUG) en Jeannette Straatemeier ((ex-) bestuurder Culturele instellingen, oud- bibliothecaris).