Korte intro: NBD Biblion stuurt aanschafsuggesties rond aan bibliotheken, waarop bibliotheekmedewerkers al dan niet aan het bestellen gaan. Die aanschafsuggesties moeten vooral informatief zijn en er mag een oordeel in meeklinken. Bij een positieve aanschafsuggestie worden er tientallen, zelfs honderden exemplaren ingekocht van een boek, bij een negatieve aanschafsuggestie slechts een handjevol. Voor poëziebundels is het allemaal nog lastiger, omdat bibliotheken bijna geen nieuwe poëzie aanschaffen.

In het verleden misbruikten wel meer mensen hun positie bij het schrijven van aanschafsuggesties om persoonlijke vetes uit te vechten of de eigen vrienden te bevooroordelen (we gedenken hier Drs. Cees van der Pluijm).

Bol.com en de Boekensalon nemen de aanschafsuggesties over op hun site. Bij Bol.com wordt de aanschafsuggestie opgeschaald tot ‘recensie’. Als je een negatieve aanschafsuggestie krijgt word je dus driedubbel genaaid.

Gisteren bespraken we de onheuse manier waarop Tom van Deel, die vroeger als een belangrijk criticus werd gezien bij Trouw, tegenwoordig bundels mag afbranden bij NBD Biblion, met Lucas Hirsch als slachtoffer. Uit de verhalen op Facebook blijkt dat hij dat vaker doet. Ook Willem Thies zag zijn bundel kapot geschreven worden door Tom van Deel.

Tom van Deel over Thies

Wij zouden zeggen: moet dit voor een aanschafsuggestie doorgaan doorgaan of erger nog: een recensie?

Auteurs kunnen een herziening aanvragen van hun beoordeling.