In het programma Opium is vanavond bekendgemaakt dat Xandra Schutte de Gouden Ganzenveer heeft gewonnen. De Gouden Ganzenveer wordt ’toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.’ Schutte krijgt een beeldje waarop een Gouden Ganzenveer te zien is.

Uit het persbericht:

Door de combinatie van schrijftalent, creativiteit, eigenzinnigheid en kwaliteitsbesef met het vermogen tot faciliteren en stimuleren van jongere generaties, levert Schutte in verschillende hoedanigheden een gezaghebbende bijdrage aan de Nederlandstalige cultuur. Zij wist De Groene Amsterdammer om te vormen tot een breed en bloeiend platform voor serieuze essayistiek en journalistiek en tot broedplaats voor jong journalistiek talent.

Er was ook iemand niet blij.