‘Je hebt een raar hoofd,’ zei Rik Zaal tegen Guus Bauer.

‘Dat heb ik al sinds mijn geboorte,’ antwoordde de schrijver.

Het was een wat verwarrende, maar uiterst amusante dialoog tussen interviewer en geïnterviewde op de bovenste verdieping van boekhandel Scheltema in Amsterdam, alsof vraag en antwoord een eigen weg gingen, wel volgend op elkaar, maar niet direct aansluitend op elkaar.

‘We hebben niks ingestudeerd van tevoren,’ zei Bauer op een moment.

‘Dat denkt ook echt niemand,’ zei Zaal.

Aanleiding voor de bijeenkomst was de verschijning van de roman Vogeljongen. Nadat uitgever Marc Van Gisbergen enige lovende woorden gesproken had, zei Bauer dat hij de uitgever dankbaar was dat hij de roman in eerste instantie niet wilde uitgeven. Daardoor is het manuscript herschreven en verbeterd. Van Gisbergen sprak al over de tomeloze werkdrift van Bauer (lezers van dit blog kunnen dat beamen), want nieuwe versies van de roman kreeg hij binnen tien dagen retour.

Die enorme werklust kwam ook aan de orde in het gesprek met Rik Zaal: Bauer leest meer dan tweehonderd boeken per jaar, recenseert er daarvan tientallen, interviewt buitenlandse schrijvers en tussendoor schrijft hij ook nog romans. Bauer leeft per jaar twee levens.

Presentator, literator, maar bovenal vriend Peter de Rijk kon dat bevestigen. Hij koppelde de werkdrift ook aan de roman Vogeljongen. Volgens hem de meest autobiografische roman van Bauer tot nu toe: door de roman leer je deze schrijver kennen.

(Hier kun je een radiogesprek met Bauer beluisteren.)

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen

Presentatie Guus Bauer Vogeljongen