Het is elk jaar een lichte teleurstelling als Boekblad CPNB-directeur Eppo van Nispen vraagt naar zijn mooiste boek van het jaar en er een ontwijkend antwoord volgt. Daarom is goed dat KB / magazine van de nationale bibliotheek er in is geslaagd om Van Nispen wel titels te laten noemen. Vijf boeken die zijn leven bepaalden. Dit zijn ze:

Kinder- und Hausmärchen – Jacob en Wilhelm Grimm (1812-1815)

‘Toen ik directeur was van de Delftse bibliotheek, moesten we beslissen of we gewelddadige computerspelletjes wilden aanbieden. Ik vroeg me af of deze belezen mensen wel opgelet hadden bij Grimm.’

Pinkeltje in Madurodam – Dick Laan (1955)

‘Deze heeft extra betekenis voor mij omdat ik als kind Wethouder van Openbare Orde en Politie was in Madurodam.’

De aanslag – Harry Mulisch (1982)

‘Dat verscheen vlak voor mijn mondeling literatuurexamen, ik las het in één nacht uit en mag me tot de eerste lezers rekenen. […] Ik vertelde zo enthousiast over Mulisch, dat ik een negen kreeg.’

Werkwijzer voor journalistiek denken en doen – Piet Heil (1980)

‘Wat bleek: ze hadden mij voor dit gesprek [sollicitatiegesprek voor een baan bij de TROS] gekozen, omdat ze zo hard hadden gelachen om mijn wethouderschap bij Madurodam. Maar ik ben het toch geworden. Dankzij dit de dag van te voren gekozen boek.’

The singularity is near – Ray Kurzweil (2005)

‘Dit boek staat op mijn kantoor vol geeltjes, ik haal hier erg veel ideeën uit.’

Het magazine zet naast de keuze van de gast altijd één titel uit de collectie ernaast: De uitgever en zijn bedrijf van Johan Tersteeg in dit geval. Het allereerste Boekenweekgeschenk uit 1930. Maar dat boek kende Van Nispen al, blijkt uit onderstaand filmpje.

0