In zijn eerste column in de regionale kranten van het nieuwe jaar blikt Tommy Wieringa terug op de rare uitspraken van Halbe Zijlstra over vluchtelingen. De VVD-fractieleider wond zich in een Volkskrant-interview op omdat mensen het nog steeds over zijn uitspraak over borstvergrotingen hadden, terwijl hij die al lang herroepen had. Volgens Wieringa liet de uitspraak vooral zien wat Zijlstra echt dacht.

We begrepen dat zijn werkelijke gedachten over vluchtelingen niet verschilden van die van een rampokker in Steenbergen of Geldermalsen, alleen had hij zulke opvattingen in de mooiste kamer aan het Binnenhof en niet voor een gemeentehuis met een lawinepijl in de hand. Het was een ontluisterend gebrek aan geestelijke hygiëne […].

Wieringa heeft wel genoeg van die ‘repeterende onnozelheid’:

Zelf denk ik steeds vaker aan Halbe Zijlstra als een man met keuteltjes in zijn hoofd. Soms verliest hij er een. Met een plastic zakje in de hand loopt hij achter de keuteltjes aan die per ongeluk uit zijn hoofd zijn gevallen. Wie goed luistert hoort hem excuses prevelen waar hij niets van meent.

De hele column van Wieringa is te lezen op de Facebookpagina van De Bezige Bij.