In een lang interview in HP/De Tijd vertelt Abdelkader Benali vooral over zijn vaderschap, zijn jeugd en de toenemende intolerantie in Nederland. Interviewer Nick Muller vraagt hem ook of hij bang is voor de kritiek op zijn nieuwste roman Brief aan mijn dochter die over een maand uitkomt. Muller noemt met name Arie Storm van Het Parool en Jeroen Vullings van Vrij Nederland. Die namen werken als een rode lap:

‘Arie is een lul. Sinds het succes van De langverwachte kan hij niet meer positief over mij schrijven. En waarom niet? Omdat hij jaloers is op mijn succes. Zo werkt dat in het literaire wereldje. En Jeroen? Wat hij over mij schrijft, accepteer ik volledig. Hij houdt gewoon niet zo van mijn manier van schrijven. Dat kan.’

In een van zijn recensies suggereerde Vullings min of meer dat jij de Libris Literatuurprijs voor De langverwachte te danken hebt aan je niet-westerse achtergrond. Stoort dat soort opmerkingen jou?

‘Altijd als iemand met een niet-westerse achtergrond een prijs wint, hoor je van dit soort opmerkingen. Racistische opmerkingen. En ze komen er nog mee weg ook. […] Natuurlijk heb ik die prijs niet gewonnen vanwege mijn huidskleur, maar omdat ik een goed boek heb geschreven. Maar Jeroen denkt daar misschien anders over, want tijdens de uitreiking van de prijs was hij de enige aanwezige die mij niet heeft gefeliciteerd.

Het HP/De Tijd-nummer ligt deze week in de schappen, het artikel is ook op Blendle te lezen (voor € 0,99).

0

Reacties