In het radioprogramma Nieuwsweekend schaart Jeroen Vullings zich niet in de rij van Boekenweekgeschenkbashers. ‘Je kan er onmogelijk boos op worden,’ oordeelt hij over Gezinsverpakking van De Chabotten.

Wat dat betreft is dit een ontzettend leuk boekje voor het gezin. Het is bedoeld om mensen in te laten stappen in de literatuur.

Eén verhaal stijgt er volgens Vullings bovenuit en dat is geschreven door de stamvader van de familie: Bart Chabot. Juist dat verhaal noemde Bo van Houwelingen in de Volkskrant juist als een voorbeeld van een verhaal dat wat achterblijft.

Vullings vergelijkt Gezinsverpakking met De ronde van ’43 van Henri Knap, een Boekenweekgeschenk dat in de plaats kwam van het door de CPNB geweigerde manuscript van Gerard Reve: De vierde man.

Enthousiaster is Jeroen Vullings over de dichtbundel Ooievaarsblues van Bart Chabot.

In plaats van het essay is gekozen voor poëzie en dat juich ik toe. Dat vind ik geweldig. Ik vond die essays van de afgelopen jaren vaak heel erg bar met als dieptepunt dat van Özcan Akyol, een soort geroddel en onzin.

Op de vraag van Mieke van der Weij over welk boek hij enthousiaster is, zegt Vulling dat hij veel enthousiaster is over Ooievaarsblues.

Lees en kijk de hele bespreking hier terug.