Licht chaotisch was de uitzending van De Wereld Draait Door over de verkiezing van het ‘Belangrijkste Boek van Nederland’. Het programma leverde daardoor wel een mooi kijkje achter de schermen op. De ‘curatoren’ van een bepaalde categorie hadden niet of nauwelijks zelf hun boek mogen aandragen, de Vlaamse zusterorganisatie was afgehaakt bij de verkiezing, er staan nauwelijks boeken van schrijfsters op de lijst en Jan Paul Schutten (kinderboekenambassadeur) kende in tegenstelling tot Matthijs van Nieuwkerk J.B. Schuil niet, een van de belangrijkste kinderboekenschrijvers van voor de oorlog.

‘Ik had natuurlijk hele andere boeken,’ zei Adriaan van Dis die de keuze overnam van ‘allerlei geleerden’. Het enige boek dat hij zelf kon toevoegen was Eline Vere van Louis Couperus.

José van Dijck was opgescheept met een aantal titels die ze niet zelf had gekozen en had een eigen stapeltje meegenomen van boeken van vrouwen. ‘Ik was een beetje teleurgesteld door het aantal vrouwen dat bij de categorie Wetenschap, taal en cultuur zat.’

Frank Evenblij mocht op grond van zijn bekende Nederlanderschap ook een categorie vullen, waardoor we straks de kans lopen dat Youp van ’t Hek het Belangrijkste Boek van Nederland heeft geschreven of, godbetert, Michel van Egmond. Evenblij had blijkbaar zijn eigen leesplankje wel mogen inleveren.

De altijd sympathieke Jan Paul Schutten had geen beste avond bij De Wereld Draait Door. Of hij een eigen keuze mocht maken bleef ook onduidelijk, maar toen Matthijs van Nieuwkerk J.B. Schuil miste, zei hij: ‘Dé J.B. Schuil?’ Pijnlijk. Arie Storm slingerde meteen een tweet de wereld in:

Sluitstuk was Tom Lanoye die onthulde dat de Vlaamse zusterorganisatie was afgehaakt en dat hij daarom zo woedend is geworden dat hij alleen maar Nederlandse boeken op de lijst heeft gezet. Stiekem hoopt hij toch dat Het verdriet van België het Belangrijkste Boek van Nederland zou worden.

Tijdens de uitzending was het ook nog een beetje onduidelijk of boeken van buitenlandse auteurs, vertaald of niet mogen meedoen. Dat mag wel gezien de aanwezigheid op de site van De Bijbel, In de ban van de ring en Haar naam was Sarah.

Over nut en noodzaak van deze ‘verkiezing’ hebben we het nog niet gehad.

Het idee is als volgt:

Je kan stemmen op het boek dat jij het belangrijkst vindt. Omdat het je wereldbeeld heeft veranderd, je het las op een belangrijk moment in je leven of omdat je het gewoon heel erg mooi vindt.

Het zijn verschillende uitgangspunten, maar goed.

Het is ook mogelijk om op heel veel boeken te stemmen:

Staat jouw belangrijkste boek niet in de lijst? Je kunt dit boek zelf toevoegen en erop stemmen. Je mag op zoveel boeken stemmen als je wilt, per boek kun je maar één stem uitbrengen.

Lucky tv sloot het programma passend af: