‘Er is in de wereld plaats genoeg waar Abou Jahjah zijn troebele denken kan openbaren; om dat bij De Bezige Bij te doen zou een interessante vergissing betekenen.’ In zijn onvolprezen column in de regionale kranten neemt Tommy Wieringa stelling tegen Abou Jahjah in de voortslepende rel bij die uitgeverij over het uitgeven van een pamflet van diens hand. Uitgeverij De Bezige Bij neemt de column altijd over op haar eigen Facebookpagina. Deze keer slaan ze maar even over.

Wieringa is duidelijk over het gedachtegoed van Abou Jahjah:

Noem een Jood een boekverbrander en de Gazastrook het getto van Warschau, en je weet uit welke bron deze vergelijkingen worden opgediept. De drekpoel van het eeuwige antisemitisme, waar de Jood het uiterste kwaad vertegenwoordigt, elke tweede complottheorie op internet een Joods complot is waarin de Holocaust door Joden zelf is georkestreerd, evenals 9/11 en de bankencrisis.

Op de plek waar normaal altijd de column staat van Wieringa staat deze week een fragment uit Honorair kozak, afgelopen donderdag genomineerd voor Bob den Uyl Prijs.

Over lef gesproken.