Ook deze week is de Lezeres des Vaderlands weer lekker aan het tellen geslagen. Het Parool en de Volkskrant zijn deze week de klos; zij bespraken de minste vrouwelijke auteurs.

Volgens de Lezeres des Vaderlands:

Joukje Akveld schreef als enige vrouw in Het Parool meteen ook over 50% van de vrouwen die überhaupt in het boekenkatern aan bod komen.

En haar oordeel over de Volkskrant:

Soms lijkt de Volkskrant-boekenbijlage in bijna niets te onderscheiden van die van Het Parool en iets onaardigers kan ik bijna niet bedenken, maar waar is het wel. Ze bespraken 21 mannelijke versus 5 vrouwelijke auteurs. Dat laatste getal is nog geflatteerd want twee daarvan trof ik aan in de vergaarbak ‘Signalementen’.

Kortom: zij krijgen deze week straf van de Lezeres. Wederom geen Loden Leesbril, maar ze moet haar prullaria van de vrijmarkt nog kwijt. Altijd fijn.

Reik ik doorgaans de Loden Leesbril uit, deze week geef ik iets weg wat ik op de Vrijmarkt op de kop wist te tikken. De Grote Driewieler is de beloning voor het boekenkatern dat er het beste in slaagt het schoolpleincomplex in de Nederlandse literatuur staande te houden. En omdat ik niet kon kiezen krijgen Het Parool en de Volkskrant het linker- en het rechterzijwieltje.