Afgelopen zondag berichtten we al over de Literaire Pikorde 2016 die vanaf dit jaar op Hebban.nl wordt gepubliceerd. Vanmorgen om 11:00 maakte Jan Zandbergen (de samensteller) bekend wie momenteel de belangrijkste spelers zijn in het boekenvak.

Op nummer één staat Mizzi van der Pluijm (uitgever Atlas Contact). Volgens Zandbergen is zij de belangrijkste speler:

De transfer van Joris Luyendijk (van uitgeverij Podium naar Maison La Pluijm) bedroeg 80 mille, maar dan heb je ook wat. Zijn eerste boek voor Atlas Contact werd meteen het bestverkochte van het jaar. ‘Ik verkoop één boek per anderhalve minuut’, pocht een banner op Twitter met de kop van de auteur. De uitgeverij had liefst drie boeken in de top10 van 2015; Dit kan niet waar zijn van de Luyendijk ging ruim 300.000 keer over de toonbank. Atlas Contact blijft desondanks een raar fusiegerecht: twee soeplepels ouwe VPRO, boeketje AP, scheutje gistend Meulenhoff, sliertje Augustus en twee zwiepers aan de L.J. Veen-molen. En 2015 is hun gloriejaar.

Mathijs van Nieuwkerk staat met De Wereld Draait Door op plek vier. Opvallend is dat hij met zijn talkshow voor het eerst in de Literaire Pikorde staat. DWDD is al jarenlang bepalend voor de boekverkoop in Nederland.

Ook onze hoofdredacteur Coen Peppelenbos staat dit jaar voor het eerst in de lijst. En ook nog eens op een prachtige plek, nummer 16.

Wij verwelkomen op deze plaats een nieuwe literaire weblogger en bedanken Chrétien Breukers voor zijn onvermoeibaar moppige en in sappig Limburgs gebrachte anekdoten vanuit het bronsgroen eikenhout. De nieuwe man komt uit de Groningse strokartonregio waar hij een professioneel roddelbureau uitbaat. Het colofon bevat liefst twintig namen van medewerkers, waaronder de baas zelf, de onvermijdelijke Guus Bauer die tot diep in België zijn recensies slijt, Haarlems beroemdste zoon Lodewijk H. Wiener en enigszins verrassend ook Aristide van Bienefeldt, vooral omdat hij overleden is. Maar vermoedelijk stuurt B. rode-flesjespost vanaf gene zijde. Qua nieuwsgaring: wat Tzum niet weet, past op de achterkant van een postzegel of was gewoon de moeite niet waard om te boekstaven.

Hier is de volledige lijst te bekijken.