De column van Ilja Leonard Pfeijffer over Leon de Winter en de Abou Jahjah-rel viel niet alleen slecht bij Leon de Winter, ook de eigen ombudsman van NRC Handelsblad, Sjoerd de Jong, is niet blij met het stuk en dan met name het einde van deze zin: ‘Als alle joden zo zouden zijn als Leon de Winter, zou ik de redelijkheid gaan inzien van het antisemitisme.’

Pfeijffer verdedigt zich met het argument dat het een [literaire] grap betreft. Hij maakt gebruik van hyperbolen die als stijlkenmerk van Leon de Winter gelden. Maar de ombudsman is niet overtuigd, al noemt hij Pfeiffer geen antisemiet, zoals De Winter een paar pagina’s eerder doet.

Maar goede intenties maken zulke variaties op racisme nog niet onschuldig. Een individu nemen als exemplaar, al dan niet als representatief, triggert het antisemitische stereotype.

Pfeijffer kan zich er niet vanaf maken dat dit alles slechts een grap is, aldus Sjoerd de Jong:

Maar het is naïef en ahistorisch om te denken dat je niet aangesproken kan worden omdat je politiek radicalisme verpakt in fictie, of omdat je maar een grap maakt.