Op Catawiki kun je nog wel eens je slag slaan. Vandaag was er een speciale Gerard Reve-veiling, maar die bracht niet helemaal op wat de veilingmeesters van tevoren gedacht hadden. Een typoscript van Het Zingend Hart, geschat op 1000 – 1500 euro, ging voor 600 euro weg; een privé-editie van Gezicht op Kerstmis, en Andere Geestelijke Liederen, geschat 750 – 1000 euro, ging voor 500 euro weg. Alleen een handgeschreven brief van Reve aan Jan Vrijman, geschatte waarde tussen de 350 – 475 euro, ging voor het laatste bedrag weg. De brief aan Vrijman is tot nu toe ongepubliceerd en is ook niet op de site van Catawiki volledig te lezen. Uit de beschrijviung wordt wel duidelijk dat Reve niet ingaat op een filmvoorstel van Vrijman.

De brief van Reve – rector en verso – aan Jan Vrijman betreft een afwijzing van Van het Reve om de tekst van een vier minuten durende film van Vrijman voor te lezen. Hij doet dit op zijn geheel eigen wijze. Hij beschouwt de tekst als beledigend voor Rooms-Katholieken en in het bijzonder de gemeenschap in Greonterp, waar de schrijver een flink deel van de jaren zestig woonde. Al met al een zeer fraaie, humoristische brief met burger schrijver Gerard K. van het Reve.

Toegevoegd een kopie van de brief van Jan Vrijman, waarin hij Reve probeert te overtuigen mee te werken. Ondanks de forse blonde jongen en het honorarium van 100 gulden blijft Reve weigeren.

Een LP van Gerard Reve, waarop hij zijn eigen werk voordraagt, ging weg voor 50 euro. Zie alle verkoopresultaten hier en bijt op je knokkels als je er nu pas achter komt dat je te laat bent.