Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden wint Woutertje Pieterse Prijs 2016. Dat is zojuist bekend gemaakt in het OBA in Amsterdam. Door het overlijden van Wim Brands, die juryvoorzitter was, werd de uitreiking van de prijs een paar weken uitgesteld.

Uit het juryrapport:

Schrijver en illustrator blijken er niet naar te streven de lezer een compleet feitenrelaas over de okapi te presenteren. Ze hebben de okapi daarentegen benaderd als kunstenaars, hem op de fiets gezet, hem rood gemaakt met blauwe strepen, hem bezongen in liedjes. Ze hebben in hun benadering van de okapi die ‘gewoon’ in dierentuinen rondloopt, de deur naar onbegrensde creativiteit en fantasie wagenwijd opengezet. Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen, en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.

De andere genomineerden waren:

Thé Tjong-Khing – Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… (Leopold)

Bart Moeyaert en Gerda Dendooven – De Hemel (Querido)

Joukje Akveld – Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd (Hoogland & Van Klaveren)

Ted van Lieshout – Rond vierkant vierkant rond (Leopold)

Imme Dros en Harrie Geelen – Tijs en de Eenhoorn (Querido)

De winnaar van de door de Bruna gesponsorde Woutertje Pieterse Prijs ontvangt een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Stem op de Okapi from Jeroen de Geus Producties on Vimeo.