De Theo Thijssen-prijs 2024 is zojuist toegekend aan Edward van de Vendel (1964). De driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur bestaat uit een geldbedrag van 60.000 euro, een oorkonde en een sculptuur van Theo Thijssen gemaakt door Hans Bayens. Op 14 november organiseert Het Literatuurmuseum de uitreiking.

De jury, bestaande uit Andrea Kluitmann (voorzitter), Annemarie Terhell, Annemie Leysen,
Daan Remmerts de Vries en Zindzi Zevenbergen, noemt Van de Vendels oeuvre ‘geloofwaardig, oprecht en warmhartig’. Daarnaast prijst ze de ‘uitzonderlijk hoge kwaliteit van zijn werk’ en de manier waarop hij de jeugdboekenwereld en de hele literaire wereld helpt:

Hij is maatschappelijk geëngageerd, initiatiefrijk, creatief, heeft oog voor wat kinderen willen lezen en is collegiaal. Hij werkt graag samen met vakgenoten, wil makers vooruithelpen en anderen een stem geven. Daarnaast begeleidt hij jonge schrijvers en illustratoren, en leest hij het werk van zijn collega’s niet alleen, maar schrijft er ook over op zijn website.

In een reactie aan het Literatuurmuseum zegt Van de Vendel dat hij het nog het allermooiste vindt dat hij nu in dezelfde lijn staat met zijn grote helden, de eerdere Theo Thijssen-prijswinnaars Annie M.G. Schmidt, An Rutgers van der Loeff en Paul Biegel.