Vijf keer is scheepsrecht voor Esther Verhoef, want met Lieve Mama heeft ze na vier eerdere nominaties eindelijk de Gouden Strop gewonnen, de prijs voor het beste boek in het thrillergenre. Lieve Mama is het eerste boek dat Verhoef uitbracht bij Prometheus, daarvoor zat ze bij Ambo|Anthos

De Gouden Strop bestaat dit jaar 30 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Er is een geldprijs van € 10.000,- aan verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. De ander drie genomineerde titels waren Het meisje op de weg van Michael Berg (The House of Books), Drone van Bart-Jan Kazemier (Cargo) en Stille grond van Hilde Vandermeeren (uitgeverij Q).

In het juryrapport staat:

Esther Verhoef slaagt erin om in Lieve Mama de lezer in vliegende vaart door elf duizelingwekkende dagen in het leven van verpleegkundige Helen te loodsen. Gegrepen word je direct op de openingspagina’s van Lieve Mama, als je samen met de achttienjarige Ralf moet gissen over het lot van Brian, de jongen die op dat moment het huis van Helen en haar man Werner is binnengedrongen in de volle overtuiging een simpele roofoverval te kunnen plegen. Maar niets is wat het lijkt in deze thriller. En de grootste verdienste van Verhoef is de manier waarop ze dit verhaal laat uitdijen zonder de grip te verliezen. Een bezoekje aan de bouwmarkt verliest door Lieve Mama definitief haar onschuld. Dit is een thriller om in een koortsachtige avond uit te lezen en de waardige winnaar van De Gouden Strop 2016.