De 13e juni 1923 is de dag waarop de roman Mrs. Dalloway van Virginia Woolf speelt. Op de site van The Guardian vraagt Elaine Showalter zich af waarom we wel Bloomsday vieren naar aanleiding van dat andere boek van één dag, Ulysses, maar niet Dallowday.

Is Ulysses really more widely read than Mrs Dalloway? I doubt it. There may be more people who pretend to have read Ulysses; it’s a notoriously difficult book which elevates everyday male experience to myth and epic. Conversely, some male readers may fear they lose literary status by admitting they have read Mrs Dalloway, a novel by a woman about a day in the life of a woman, with an emphatically feminine title.

Het zou bovendien goed zijn voor het toerisme. Welk boek uit de Nederlandse literatuur dat op één specifieke dag speelt zou voor ons tot literaire feestdag gebombardeerd kunnen worden?