Op 6 oktober verschijnt de nieuwe roman van Stefan Hertmans. Dat heeft zijn uitgeverij (De Bezige Bij) bekend gemaakt. Hertmans brak in 2013 door bij het grote publiek met zijn roman Oorlog en terpentijn; met deze roman won hij de AKO Literatuurprijs, de Inktaap en de Vlaamse Cultuurprijs voor de letteren.

Voor zijn nieuwe roman – die De bekeerlinge gaat heten – gebruikte Hertmans opnieuw historische bronnen, maar ditmaal vond hij ze niet in zijn eigen familie. Volgens de uitgeverij:

In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in de synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.