Er is een geldbedrag voor de winnaar, maar hoeveel dat vermeldt het persbericht van de Halwijnprijs niet. De winnaar van de prijs van de gemeente Roermond voor ‘een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient’, krijgt echter ook ‘een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk’. De genomineerden voor de 30ste Halewijnprijs zijn:

Martin Michael Driessen – Rivieren

Helen Knopper – Het loopt, het ademt, het leeft

Benny Lindelauf – Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

Arjaan van Nimwegen – Onder het dal

Rashid Novaire – Zeg maar dat we niet thuis zijn

Philibert Schogt – Einde verhaal/End of Story

De jury Halewijnprijs 2016 bestaat uit: Peter Altena, neerlandicus en docent; Annelies Eisinga, literatuurwetenschapper en coach; Philo Offermans, lerarenopleider en neerlandica; Pon Kranen, voorzitter en algemeen literatuurwetenschapper.