Overmorgen vindt de opening plaats van de Olympische Spelen in Brazilië. Een groots festijn dat ongetwijfeld zal eindigen met vuurwerk. Heet is ook een mogelijkheid om het gastland voor te stellen aan de rest van de wereld. Alberto Santos-Dumont, vliegtuigpionier, is dan een van de figuren die niet mag ontbreken.

Santos-Dumont, de hoofdpersoon in de laatste roman van Arthur Japin De gevleugelde, groeide op in Brazilië, maar zette grote stappen als uitvinder van vliegtuigen in Frankrijk. Naar verluid zal er morgen een door Santos-Dumont ontworpen vliegtuig over Rio vliegen. Alhoewel, vliegen, er gebeurt iets met het model 14-bis, aldus website Mashable.

Japin was onlangs nog in Brazilië voor een succesvolle tournee om de vertaling van De gevleugelde te ondersteunen. En passant outte hij de Braziliaanse held nog voor het grote publiek.

(Foto via Wikipedia – publiek domein.)