Wat is een schrijver? Wanneer ben je een schrijver voor de buitenwereld. Rob van Essen stelde die vragen aan de orde in de openingslezing voor masterstudenten en docenten letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit jaar is hij gastschrijver aan die universiteit. Grappig is het stuk waarin hij beschrijft hoe zijn eigen idee van zijn schrijverschap niet overeenkomt met wat er door de buitenwereld gedacht wordt.

Toen twee jaar geleden mijn verhalenbundel Hier wonen ook mensen op de longlist van de ECI literatuurprijs belandde, las ik dezelfde dag nog een reactie van een schrijver op facebook die het had over ‘matige schrijvers die zelf jurylid zijn en “recensent”, opdat ze elkaars flutboekjes nominaties kunnen toebedelen, terwijl ze de beste literaire werken moedwillig negeren: zo maken ze de literatuur kapot.’ En hoewel het gebruik van een term als ‘flutboekjes’ en het benadrukken van moedwillig genegeerde meesterwerken er al op wezen dat het hier ging om een gefrustreerde collega die samenzweringen zag waar ze hem goed uitkwamen, dacht ik toch, toen ik deze facebookpost las: ja, die kleine wereld waarin schrijvers, juryleden en recensenten elkaar allemaal kennen, dat kan niet gezond zijn, ik mag blij zijn dat mijn bundel desondanks nog op deze longlist is terechtgekomen – en pas toen viel het kwartje: de schrijver van deze facebookpost had het over mij.

Lees de hele lezing hier.