De Boekenweek is alweer anderhalve week voorbij en dat zien we terug in de bestsellerlijst. Er staat nog steeds bovengemiddeld veel literaire kost in, maar op lagere posities. Daarom vinden we op plek 10 pas Jan Brokken met De ontdekking van Holland (-6). Op 11 staat de Boekenweekpoëziebundel Ooievaarsblues van Bart Chabot (-9) en op 12 Murat Isik met In de mist van Golden Gate Park (-6).

Luister van Sacha Bronwasser blijft in de hoogste regionen bivakkeren, met deze week positie 15 (-5). Een plaats lager vinden we Bloedlijn van Simone van der Vlugt (-7). Frank Nellen verliest zeven plaatsen met De onzichtbaren en komt uit op plek 19. Paolo Cognetti is nog niet Beneden in het dal, maar de roman van de Italiaanse auteur zakt wel naar plaats 23 (-12). Tommy Wieringa verliest evenveel plekken met Nirwana en staat deze week op plaats 25.

Het leespubliek verliest In het oog van Marijke Schermer uit het oog, want de roman zakt deze week fors naar plaats 49 (-28). Annejet van der Zijl staat een plek lager en verliest tweeëntwintig plaatsen met Het sneeuwklokjesbosIk kom hier nog op terug van Rob van Essen staat deze week op plaats 55 (-29). Adriaan van Dis en zijn De kolonie mept terug vinden we op plek 57 (-24). Nieuw is Brief in de nacht van Chaja Polak. Het essay staat op plek 58. Een plaats lager staat Susan Smit met Alles wat beweegt. De roman heeft een vrije val gemaakt en maar liefst eenenveertig posities verloren. Wie we helemaal missen is Joost de Vries met Hogere machten, terwijl het boek vorige week nog op plek 34 stond.

Het Boekenweekeffect is zo langzamerhand wel uitgewerkt, zo blijkt. Wie weet komt het Maand van de Filosofie-effect nu opzetten. Tom-Jan Meeus’ essay Duidelijkheid, ter gelegenheid van de Maand, komt in ieder geval binnen op plaats 17.

De gehele lijst vind je hier.