Terwijl de boekverfilming van Tonio alle aandacht krijgt en ook al enkele positieve recensies, is de ontvangst van De held, gebaseerd op de roman van Jessica Durlacher een optelsom van beledigingen.

Berend Jan Bockting heeft in de Volkskrant slechts twee sterren over voor De held.

Het is onbegrijpelijk dat Meyjes, die internationaal furore maakte als scenarist van Steven Spielberg, in zijn eigen films (Het diner, De reünie) zo lomp te werk gaat.

Bockting bekritiseert ook het acteerwerk van Daan Schuurmans in een potsierlijke scène:

Het is verwonderlijk dat niemand zich heeft gerealiseerd dat zo’n moment vol schmierend theaterspel in een modern en serieus bedoeld filmdrama werkt als pure parodie.

Vorige week verschenen al de eerste recensies over De held die als openingsfilm van het Nederlands Filmfestival geprogrammeerd stond. In het AD werd al geschreven over de ‘vloek van de openingsfilm’ en onder dat stuk van de hand van Ab Zagt blijkt dat ook De held zich niet aan de vloek kan onttrekken:

De Held maakt door allerlei onlogische overgangen een warrige indruk. Ook worden bepaalde verhaallijnen halfslachtig afgewikkeld of zelfs helemaal niet. Niet alle rollen zijn overtuigend bezet.

Monic Hendrickx haalt zoals gebruikelijk het beste uit haar vertolking, maar Daan Schuurmans is volkomen verkeerd gecast.

Ook Coen van Zwol van NRC Handelsblad is niet positief over de ‘ongeloofwaardige’ thriller met allemaal ‘licht hysterische karikaturen’.

Lastiger is dat die thriller na een uur nog niet op gang is, ondanks fraaie, niet altijd functionele bravoureshots, overstuurde filmmuziek en Daan Schuurmans in zijn charmante ploert-routine. En zet de film zich eindelijk in beweging, dan wordt het direct absurd.

Ook Marco Weijers van De Telegraaf is vandaag niet positief en heeft slechts twee sterren over voor de boekverfilming:

Wat op papier wellicht werkte, blijft in De held van Menno Meyjes (Het diner, De reünie) een warrige mix van motieven, gebeurtenissen en halfslachtig uitgewerkte ideeën.

Is er dan niemand die De held een goede film vindt? Jawel, Esther Voet van het Nieuw Israëlitische Weekblad kan wel een paar positieve punten noemen over deze film vol ‘herkenbare emoties’ en zelfs het acteerwerk van Daan Schuurmans wordt ‘naarmate de film vordert steeds overtuigender’. Maar ook Voet kan niet om de volgende constatering heen:

Hoewel er zeker spannende scènes in voorkomen, blijft het boek spannender.