Gisteravond maakte juryvoorzitter Louise O. Fresco in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur de shortlist bekend van de ECI Literatuurprijs 2016. Nog geen dag later stuit de jury op veel kritiek.

De jury koos voor een eigenzinnige lijst met verrassingen als Driessen, Natter, Oosterhoff en Pruis. Vooral de nominatie van Marja Pruis (recensente van De Groene Amsterdammer en daarmee collega van jurylid Joost de Vries) wordt door mensen uit het boekenvak ter sprake gebracht.

Ook de afwezigheid van Vlaamse schrijvers op de shortlist wordt door sommigen betreurd.

Ook op Facebook uit men kritiek. Frank Hellemans van Knack noemt de shortlist een ‘bizarre keuze’. En boekhandelaar Gert Brouns neemt subtiel de jurykwaliteiten van ex-Volkskrant-recensent Daniëlle Serdijn op de hak.

schermafbeelding-2016-09-17-om-09-02-14