Vanaf vandaag koop je geen boeken meer bij ECI, maar bij BookSpot. Het is de doelstelling van het bedrijf om ‘dé boekenautoriteit van NL en Vlaanderen worden, zowel on- als offline’, lezen we in het zojuist gepubliceerde persbericht. De nieuwe naam moet bijdragen aan de verbetering van de reputatie van ECI, in 1967 begonnen als boekenclub. Spelling van de naam in kleine letters (eci) mocht wat dat betreft niet baten.
De naamsverandering heeft ook consequenties voor de literatuurprijs die het bedrijf jaarlijks uitreikt. Voortaan wordt dus de BookSpot Literatuurprijs uitgereikt. Koen Peeters was met De mensengenezer de laatste winnaar van de ECI Literatuurprijs. Aan de prijs is een prijzengeld van 50.000 euro verbonden.
‘Met de nieuwe naam ronden we de eerste fase van onze nieuwe plannen af,’ zegt Boudewijn Poelmann van Novamedia, het bedrijf dat ECI in 2014 overnam uit het toenmalige faillissement. ECI telt 200.000 klanten. Poelmann: ‘We werden nog veelvuldig geassocieerd met hoe het vroeger was. De reputatieverbetering ging te langzaam, en uiteindelijk viel het oordeel uit ten faveure van een nieuwe naam.’
Online manifesteert BookSpot zich vanaf vandaag onder de adressen bookspot.nl en bookspot.be. Overnames van en samenwerking met andere partijen liggen in het verschiet. Auteurs Susan Smit en Arthur Japin treden op ls ambassadeur voor BookSpot.
Leden en vaste klanten krijgen twintig procent korting, belooft BookSpot. Die korting geldt vanaf het vierde boek dat in een periode van twaalf maanden wordt aangeschaft.
Novamedia wil met zijn activiteiten op boekengebied bijdragen aan een betere wereld. ‘Het is bewezen dat boeken lezen slimmer, empathischer en gelukkiger maakt,’ stelt het persbericht. Het bedrijf is eigenaar van de grootste boekhandel van Nederland, Scheltema te Amsterdam, en van Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam, waartoe de uitgeverijen Bas Lubberhuizen, Fontaine Uitgevers, Nieuw Amsterdam en Wereldbibliotheek behoren.
Ook de Postcode Loterij is in bezit van Novamedia. Deze loterij is inmiddels geëxporteerd naar Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië. Uit de opbrengst (tot en met 2016) is ‘bijna acht miljard euro geschonken aan duizenden goede doelen en maatschappelijke initiatieven wereldwijd’. Novamedia/Postcode Loterij is daardoor de derde grootste private donor en de grootste fondsenwerver ter wereld.
(Tekstbijdrage: Frank van Dijl)