Tv-maker van toffe jongensprogramma’s Maxim Hartman is door de Volkskrant gevraagd om de komende weken drie boeken te bespreken. Nou ja, ‘bespreken’, de eerste tien bladzijden te lezen daarna advies te geven. Dacht je dat met het vertrek van Daniëlle Serdijn de serieuze journalistiek zou terug komen en dan klappen ze er een Bekende Nederlander in. De foto van de BN’er neemt alvast een derde van de pagina in.

Deze week zijn de boeken van Maartje Wortel, Amy Schumer en Mark Vanhoenacker de dupe van de joligheid van de programmamaker. Over Wortel: ‘Het doet mij denken aan een vreemde ijlbui die je in de ochtend kunt hebben na een avond zwaar zuipen.’ Over Schumer: ‘Haar quasifeministische toon is van iemand die geforceerd duidelijk wil maken minstens zo stoer en bot te durven zijn als een gemiddelde man.’ Over Vanhoenacker’: ‘Zijn manier van formuleren doet denken aan de romantisch zalvende, maar weinig bescheiden, voice-over die we zo goed van Ivo Niehe kennen.’

Mijn God, heb medelijden met mij en uw arme volk.