In een prachtig enerzijds anderzijds-stukje van Annieke Kranenberg, de ombudsvrouw van de Volkskrant, wordt de onzinpagina van Maxim Hartman in de boekenrubriek goedgepraat. Aanleiding is de stroom aan klachten over de ‘recensies’ die Hartman schrijft na enkele bladzijden schrijft. Volgens de chef boeken een ‘vrolijk contrapunt in het verder behoorlijk diepgravende boekenkatern’.

Het Salomonsoordeel luidt uiteindelijk aldus.

De redactie kan onmogelijk tegemoetkomen aan de wensen van alle lezers. ‘Wie het leuk vindt, leest het en wie niet moet lekker verder bladeren’, zegt de chef.
Daar staat tegenover dat boekenliefhebbers nauwelijks om de paginagrote rubriek heen kunnen en niet goed weten wat voor terrein zij betreden. De redactie weet wel wat zij van Hartman kan verwachten en moet dan ook niet piepen als lezers klagen wanneer hij – voorspelbaar – aan die verwachting voldoet.

De ombudsvrouw heeft wel een beetje gelijk: Maxim Hartman nodig je niet uit vanwege de subtiliteit of het intellect. Ook deze week valt er voor de liefhebber weer veel te lachen in het rubriekje. Zo noemt hij de eerste bladzijden van het nieuwe eindejaarsboekje van Youp van ’t Hek ‘emogelul’, schrijft Ton Theunis als ‘een theevrouwtje met opvliegers’ en wordt Dirk Zeelenberg ook beoordeeld op zijn uiterlijk: ‘Aan zijn gezwollen kop te zien houdt Dirkie ook wel van een wijntje.’

Contrapunt.