Genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2016 zijn Bregje Hofstede met De hemel boven Parijs, Roos van Rijswijk met Onheilig, Michael Bijnens met Cinderella, Rutger Pontzen met Nu ik, Inge Schilperoord met Muidhond en Lize Spit met Het smelt. Dat is zojuist bekendgemaakt.

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor een Nederlandstalig prozadebuut. De prijs genoemd naar de hoofdpersoon uit een romancyclus van Simon Vestdijk, bestaat sinds 1977 en werd eerder onder meer gewonnen door Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg, Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Buwalda en Niña Weijers. De jury bestaat uit Kees ‘t Hart, Joke Linders, Judith Uyterlinde, Niña Weijers en voorzitter Geart de Vries.

De winnaar wordt begin oktober bekend gemaakt. Zaterdag 12 november wordt de prijs uitgereikt in de Grote Kerk van Harlingen.