Haruki Murakami staat al jaren bovenaan de lijst met kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Literatuur en dit jaar zijn de kansen voor de Japanse schrijver het grootst volgens wedkantoor Ladbrokes waar Murakami op dit moment 4/1 doet. De eerste vrouw, Joyce Carol Oates, staat op de vijfde plaats (14/1). De Nederlandstalige schrijvers hangen wat in de middenmoot. Cees Nooteboom en Leonard Nolens doen allebei 50/1.

Op de site van het Nobelprijscomité staat dat de datum voor de bekendmaking van de belangrijkste literaire prijs ter wereld nog niet is vastgesteld: ‘The date will be set later.’ Volgens de Canadese zender CBC News komt dat door het vergaderschema van het comité dat de prijs moet vaststellen. Volgens het bericht op de nieuwssite zou dat 13 oktober moeten zijn, maar dat is dus nog niet bevestigd op de site van het Nobelprijzen. Op het YouTube-kanaal van de Nobelprijzen staat dat de live-stream van de aankondiging begint om 30 oktober om 0.00 uur.

Vorig jaar won Svetlana Aleksijevitsj. Van de 108 uitgereikte prijzen zijn er tot nu toe 14 naar vrouwen gegaan.

Update: de bekendmaking van de winnaar is op 13 oktober, 13.00 live te volgen.