Het is de week van de schrijverstransfers. Uit de voorjaarsaanbieding van De wereldbibliotheek blijkt dat schrijfster Janneke Holwarda haar nieuwe roman, Het behouden kind, niet meer uitgeeft bij haar oude uitgever Marmer. Tzum vroeg Holwarda (deze week genomineerd voor het Belcampo Stipendium) naar de reden voor de overstap.

Ik heb lang getwijfeld of ik Marmer zou verlaten. Marc van Gisbergen heeft veel voor me gedaan en veel voor me betekend. Het voelt toch een beetje als overlopen, als verraad. Na het verschijnen van mijn eerste roman Zeesteen heb ik al contact gehad met WB. Zij wilden me graag uitgeven, maar na overleg met Marc (v Gisbergen) heb ik besloten mijn tweede roman nog bij Marmer te laten verschijnen. Uiteindelijk zijn dat er drie geworden.

Ik heb de overstap van Marmer naar de Wereldbibliotheek gemaakt, om de volgende redenen:
– WB heeft een veel langere literaire traditie dan de jonge uitgeverij Marmer. Bij Marmer was ik lange tijd het literaire vlaggenschip, een eenzame positie. Ik hoop met een overstap naar WB in te voegen in de ‘file’ van gerenommeerde auteurs.
– Marmer werkt met hele goede freelanceredacteuren, maar ik had behoefte aan een langer en blijvender contact met een redacteur. Mijn geweldige redacteur Jasper Henderson verliet Marmer en ging in dienst bij Lebowski. Bij WB zit sinds jaar en dag Koos Hageraats, met wie ik graag wilde werken.
– WB heef een groter afzetgebied en een grotere PR afdeling dan Marmer. Grote landelijke dagbladen recenseren nauwelijks boeken van kleine uitgeverijen en van onbekende auteurs. Ik hoop dat het WB lukt om mijn boeken meer onder de aandacht te brengen.

De roman Het behouden kind staat aangekondigd voor februari 2017.