Tonnus Oosterhoff heeft met zijn roman Op de rok van het universum (De Bezige Bij) de eretitel het Beste Groninger Boek 2016 behaald. Er is geen geldprijs verbonden aan de prijs: de winnaar kreeg een ‘kunstwerk’ als aandenken. De jury zegt:

Het is zo’n belangrijk boek wat ons betreft, dat we het een heel groot publiek gunnen om er kennis mee te maken. Bijzonder, en als je door de eerste stukken heen bent ook van grote schoonheid en zeggingskracht.

Naast Oosterhoff stonden Wouter Godijn en Vamba Sherif op de nominatielijst.

De jury bestond dit jaar uit Eddy de Jonge, directeur Groninger Archieven, Hub. Hermans, emeritus hoogleraar Romaanse Talen en Culturen, en Jacqueline Roelofs, manager Bibliotheken bij Biblionet Groningen.

In de categorie non-fictie won Siemon Reker met zijn boek Biografie van het Gronings. De taal van Groningen in 1001 stukken. Ook hij kreeg een ‘kunstwerk’.
Reker won het van o.a. het door Nick ter Wal geredigeerde brievenboek van Nanne Tepper De kunst is mijn slagveld.

(Foto boven: Giny Backers)