Philip Huff heeft vandaag een nieuw artikel geplaatst op de website van Holland Maandblad waarin hij ingaat op de vele reacties die hij kreeg toen hij vorige week recensent Arie Storm aanviel.

Resumé. Volgens Huff zegt Storm ‘bijna nooit iets literair-inhoudelijks (…) over de roman die hij bespreekt’. Daarnaast legt hij een link tussen Storm en zijn vrouw Josje Kraamer die redacteur is bij uitgeverij Querido.

Zo stapelen de vijfsterren (in Het Parool gaat het om ballen) juichrecensies zich wel heel erg aan één kant van de weegschaal op, en wel aan de kant van uitgeverij Querido, het uitgeefhuis waar Storms echtgenote Josje Kraamer fictieredacteur is.

De schrijver zegt in zijn nieuwe artikel dat hij veel bijval heeft gekregen naar aanleiding van zijn stuk over de recensiepraktijken van Storm:

Het stuk kreeg veel reacties, via de sociale media en via de mail. Veel reacties kenden dezelfde, bijna opgeluchte toon: eindelijk wordt deze kwestie eens geboekstaafd. Blijkbaar was meer mensen opgevallen dat Storm in zijn recensies schril en onbeschaamd kan zijn terwijl hij ook een structurele neiging heeft jubelrecensies te schrijven over boeken van uitgeverij Querido (en, zij het in mindere mate, over die van uitgeverij Prometheus, waar hij zelf publiceert).

Ook gaat hij in op de reactie van Jamal Ouariachi, waarover wij eerder ook berichtten op Tzum.info. Heel kort weer samengevat: Ouariachi verbaasde zich over het artikel van Huff.

Kom op, Huff, stel je niet zo aan, schuif je ego aan de kant, de zon schijnt, schrijf een boek.

Huff geeft nu zijn dataset prijs, maakt meteen een paar rekenfouten goed, maar blijft bij zijn standpunt.

De dataset is glashelder: Storm houdt van de boeken die zijn vrouw uitgeeft. Dat is heel fijn voor hem. En voor haar. Alleen: gezien de verhoudingen kun je die boeken niet in de krant bespreken. (Net zomin als dat je boeken van je ‘eigen’ uitgeverij kunt bespreken.) Dat is geen beschuldiging, maar een opvatting over beroepseer. Noem het journalistieke ethiek of recensentenmoraal.

Ik verwacht niet dat Het Parool iets doet met deze opvatting, want Storms aanpak is niet eens een publiek geheim, het is in literaire kring iets als ‘common knowledge’, zo merkte ik aan veel reacties die ik kreeg. Dat zal wel, maar ik wilde het gezegd hebben.

Lees hier het hele stuk.