Yves Petry wint de Tzum-prijs 2016

Met de zin:

Ze ging naar bed met jongens op de manier waarop ze vroeger boeken las: omdat ze het gevoel had dat het van haar werd verwacht, niet omdat ze er zelf veel bijzonders van verwachtte.

uit Liefde bij wijze van spreken (pagina 53) wint Yves Petry de Tzum-prijs 2016 voor de mooiste zin geschreven in een boek uit 2015. Petry krijgt 34 euro, één euro voor elk woord in de zin én een beker.

Yves Petry scoorde dit jaar goed bij de jury want er werden veel zinnen uit deze roman genomineerd. Wat de jury in deze zin in het bijzonder aansprak, is de vergelijking die gemaakt wordt tussen het liefhebben van jongens en het lezen van boeken. Daarnaast is het effect van die vergelijking tweeledig: de zin is zowel komisch als tragisch.

Voor zo’n zin zouden veel woordjesbreiers een moord doen. De jury kwam dit jaar weer veel boeken tegen waarbij de gemiddelde zinslengte zo rond de zeven woorden lag. Gelukkig kwam de jury ook veel mooie zinnen tegen. Dit jaar ging de eindstrijd tussen Bert Natter, Tonnus Oosterhoff, Erik Jan Harmens en de uiteindelijke winnaar. Petry is een schrijver die durft te formuleren en daarbij diverse registers weet te bespelen: van zakelijk tot poëtisch, van sober tot lyrisch.

Liefde bij wijze van spreken is uitgegeven door De Bezige Bij. De Tzum-prijs wordt voor de dertiende keer uitgereikt.

De jury bestond uit de kernredactie van de literaire website Tzum: Roos Custers, Rieuwert Krol, Coen Peppelenbos en Bart Temme. Alle genomineerde zinnen – zowel lezers als redactieleden mochten zinnen aandragen voor de prijs – zijn op de site van Tzum te lezen te lezen.

Eerdere winnaars waren: Dimitri Verhulst (2015), Ilja Leonard Pfeijffer (2014), Anton Valens (2013), L.H. Wiener (2012), Peter Buwalda (2011), Tom Lanoye (2010), Erwin Mortier (2009), A.F.Th. van der Heijden (2008), Jeroen Brouwers (2007), Tommy Wieringa (2006), Ilja Leonard Pfeijffer (2005), Stijn Aerden (2004), Doeschka Meijsing (2003) en Paul Mennes (2002).