Uitvouwbaar avontuur

Het kinderboek Hannah van debutante Renske Gerstel valt direct op dankzij de vorm ervan. De breedte van de rug is vergelijkbaar met een dikke roman, maar de hoogte die van een cd-doosje. Op de cover zien we de vrolijk glimlachende titelheldin met haar banjo. Wie het boek openslaat, ziet de eerste tekeningen die het verhaal in gang zetten. Daarna is het echter niet mogelijk om zoals gebruikelijk verder te bladeren: het boekje moet uitgeklapt worden, in dit geval naar boven. Niet geheel toevallig klimt Hannah op dat moment vanuit haar slaapkamer een boom in: het avontuur is begonnen.

Op dit unieke boekje zijn twee clichés letterlijk van toepassing: het plot ontvouwt zich bij het ‘omslaan’ van elke bladzijde, en de vorm en inhoud van het werk vallen in deze opzet perfect samen. Als Hannah hoog genoeg geklauterd is en een bontgekleurde vogel ontmoet, gaan we met haar opzij het gebladerte in, om na een ondergrondse reis precies weer terug bij het begin te belanden. Het vouwen maakt de leeservaring tot een enorm genoegen en deze vindingrijke opzet past mooi bij het speelplezier dat het simpele verhaal uitstraalt. Overigens had dit volwassen kind achteraf nog aardig wat moeite om het boekje weer in de originele staat terug te krijgen, maar vermoedelijk is de jongere doelgroep daar ook een stuk beter in.

Het is een slimme zet van de auteur om zich te beperken tot illustraties en geen tekst toe te voegen. Niet alleen is het boekje daarmee leuker voor alle leeftijden, het laat ook meer aan de fantasie over. De tekeningen zijn divers, kleurrijk, stijlvol, en dankzij allerlei fraaie details gebeurt er van alles tegelijkertijd. Wat Hannah en al haar dierlijke kompanen echter precies uitspoken, waarover ze vertellen, hoe hun muziek klinkt: de keus is aan de vouwende lezer.

Hannah van Renske Gerstel is een uitzonderlijk kinderboek dat overtuigt dankzij de originele vorm die effectief aansluit bij het verhaal en een bijzondere leeservaring teweegbrengt.

Willem Goedhart

Renske Gerstel – Hannah. De Harmonie, Amsterdam. € 17,50.