Dit jaar kwam de kwestie nog aan de orde toen in Alphen aan de Rijn een plaquette onthuld zou worden van dichter J.C. Bloem en de gemeente heftig tegenwerkte vanwege het NSB-verleden van de poëet met conservatieve denkbeelden. Op de site Neerlandistiek gaat Jan Noordegraaf dieper in op de kwestie en achterhaalt uit het NSB-archief van het NIOD de informatie dat Bloem al op 3 januari 1934 bedankt heeft als lid.

Noordegraaf weet niet precies wanneer Bloem zich heeft ingeschreven, maar in een commentaar van Willem Huberts onder het bericht staat een berekening waaruit blijkt dat Bloem zich waarschijnlijk tussen februari en april 1933 heeft ingeschreven.

Volgens Clara Eggink had Bloem geen hoge pet op van de intellectuele capaciteiten van NSB-leider Anton Mussert:

Bloem bleek ernstig teleurgesteld in het culturele niveau van de leider. ‘‘Die vent weet geeneens wie Maurras is’, was het antwoord op mijn nieuwsgierige vraag naar wat hij beleefd had, toen ik hem met ons zoontje in Breukelen van de bus haalde’, aldus Clara Eggink, Bloems vroegere echtgenote (cf. Eggink 1977: 113).

Lees het hele stuk hier.

(Foto: Harry Pot / Anefo – Uitreiking Staatsprijs Letterkunde 52 aan Mr. J. C. Bloem links door Mr. H. J. Reinink rechts (CC BY 4.0))