We vonden de rubriek in de Volkskrant waarbij een BN’er tien bladzijden leest en een oordeel velt over een boek al helemaal ruk vanaf het begin, maar de laatste aflevering van presentatrice Hanneke Groenteman heeft dat oordeel nog eens extra benadrukt. Komt ook omdat ze Bloedend hart, het laatste deel in de Tzum-reeks door Erik Nieuwenhuis afserveert. Of ze iets gelezen heeft blijft onduidelijk, want ze heeft het vooral over ‘grondig bladeren’. Zo maak je dus een boek dat het moet hebben van subtiele humor, in enkele pennenstreken kapot.

We moesten onwillekeurig denken aan de beginjaren van Tzum, aan 1999, toen in de papieren Tzum een cartoon verscheen over Groenteman. Ze had destijds een cultureel zondagmiddagprogramma waarbij ze vooral uitblonk in interviews met schrijvers waarin ze hengelde naar de autobiografische elementen achter de fictie. Nu had ze geen zin in de autobiografie van Erik Nieuwenhuis. ‘Ken ik niet, ook al heeft hij drie romans en een bundel columns op zijn naam staan.’

Het goede nieuws is: dit was de laatste bijdrage van Hanneke Groenteman. De volgende BN’er die de afzeikrubriek mag vullen is Kantinka Polderman, cabaretière. Op 14 januari mag zij lekker bladeren.