De recensenten van de Nieuwsshow, Onno Blom, Ingrid Hoogervorst en Jeroen Vullings, hadden acht boeken genomineerd voor het beste boek van 2016 en daarna mochten de luisteraars de winnaar kiezen. Dat werd Poubelle van Pieter Waterdrinker. Vullings zei het volgende over Poubelle:

Af en toe gebeurt het: iemand waagt zich aan de grote roman over onze tijd. In de handen van de meer-meer-meer-schrijver Pieter Waterdrinker, met zijn sanguinisch Russisch gemoed, zijn hermansiaans wereldbeeld en zijn breugheliaanse pen leidt dat tot een onweerstaanbaar pandemonium, waarin bevallige inslechte vrouwen en principeloze profiteurs hun hitsige reidans volvoeren in het Wilde Oosten. De mogelijkheden waren onbegrensd ten tijde van de overgang van Jeltsin naar Poetin, maar achteraf gezien was er een donkere lijn die al leidde tot de massaslachting met de MH17. Indrukwekkend.

De andere genomineerden waren:
Edna O’Brien, De rode stoeltjes
Emma Cline, De meisjes
James Salter, Spel en tijdverdrijf
A.F.Th. van der Heijden, Kwaadschiks
Arnon Grunberg, Moedervlekken
Graham Swift, Moeders zondag (Mothering Sunday)
Christiaan Weijts, Het valse seizoen