Ook in het interview met Özcan Akyol dat vandaag in de noordelijke dagbladen wordt afgedrukt neemt de schrijver uitdrukkelijk stelling tegen de vanzelfsprekendheid waarmee de discussies in Amsterdam als algemeen geldend worden verklaard voor het hele land. Journalistieke luiheid is dat.

Natuurlijk is dat luiheid. Ik denk dat veel mensen in Amsterdam deze dynamiek herkennen. Ik word regelmatig gebeld door tv-programma’s, ook het NOS Journaal. De helft weet waar ik woon, de andere helft vraagt het. ‘In het oosten’, zeg ik dan. O, in Oost? Nee, in het oosten, Deventer. Dan gaan ze toch vaak op zoek naar iemand anders.

In zijn twee romans Eus en Turis en in zijn columns neemt Deventer een belangrijke rol in. In september won Akyol al de Cultuurprijs Overijssel en gisteren mocht hij als ‘Rasdeventenaar’ ook de Deventer Promotieprijs 2017. RTV Oost was erbij.