Özcan Akyol brak bij het grote publiek door dankzij zijn eerste optreden bij De Wereld Draait Door. De goedgebekte Deventenaar nam geen blad voor zijn mond, beledigde Kader Abdolah (‘een poseur’) en won tafelheer Jan Mulder voor zich (‘We hebben een goede talkshowgast’). Daarna ging het snel: Akyol werd zelf tafelheer, kreeg een column in het AD, kreeg televisieprogramma’s, waarin hij op zijn beurt weer Matthijs van Nieuwkerk ontving. Na de beschadigende artikelen over de vergiftigde werksfeer achter de schermen bij DWDD bleef Akyol Van Nieuwkerk steunen. In oktober overhandigde Akyol nog het eerste exemplaar van zijn derde roman, Afslag 23 aan Van Nieuwkerk.

Sinds het uitkomen van het rapport over misstanden bij de publieke omroep en het uitlekken (voorlopig nog in besloten kring) van filmpjes waaruit het gedrag van Van Nieuwkerk blijkt, staat Akyol niet meer vierkant achter de presentator die hem groot heeft gemaakt. Bij de talkshow van Humberto bleek Akyol vorige week toch twijfels te hebben bij het gedrag van zijn vriend Van Nieuwkerk en daar werd hij weer bij de talkshow Vandaag Inside, waar hij een betaalde vaste gast is (minimaal 1000 euro per keer), over doorgezaagd.

Collega-columnist bij het AD Angela de Jong neemt het voor Akyol op en vindt niet dat hij een matennaaier is:

Noem het voortschrijdend inzicht. De verhalen over het wangedrag stapelen zich op en worden steeds overtuigender. Je kunt wel blijven volharden in je vaste riedel dat er niks van waar is en dat al die klagende redacteuren gewoon slecht functionerende minkukels waren, zoals Johan Derksen, maar daar word je niet geloofwaardiger van.