Kijk, De Bezige Bij leeft weer een beetje op na de leegloop vorig jaar. Maakte onlangs Ronald Giphart bekend dat hij naar De Bezige Bij overstapt, vandaag is het Joris van Casteren, die eerder bij Prometheus zat (en voor zijn Amsterdamse werk bij Bas Lubberhuizen).

Het persbericht luidt aldus:

Met veel plezier berichten wij u dat Joris van Casteren de overstap maakt naar Uitgeverij De Bezige Bij. Zijn nieuwe boek, dat gaat over een Limburgse mijnwerkerszoon die geen afscheid kan nemen van zijn overleden moeder, zal in het voorjaar van 2018 verschijnen.

Katrijn van Hauwermeiren: ‘Joris van Casteren is een van dé topauteurs van de Nederlandstalige non-fictie. We zijn ontzettend blij met deze geweldige toevoeging aan ons prachtige literaire non-fictiefonds. Elk boek van Van Casteren sleept mee, intrigeert en imponeert. Telkens weer weet hij uit een petite histoire een razend interessant, universeel verhaal te puren. Het is een voorrecht om zijn boeken uit te mogen geven en ik kijk uit naar een vruchtbare en lange samenwerking.’

Joris van Casteren (1976) verwierf zijn journalistieke reputatie als medewerker en redacteur van De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Later schreef hij ook voor onder meer Hollands Diep, HP/De Tijd, nrc.next en De Correspondent. Voor zijn briljante reportages ontving hij in 2004 het Gouden Pennetje.

Eerder schreef hij In de schaduw van de Parnassus. Gesprekken met vergeten dichters (2002) en Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf. Portretten van vergeten schrijvers (2006). In 2008 beleefde hij zijn grote doorbraak met het deels autobiografische boek Lelystad, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. In 2011 verscheen Het zusje van de bruid, een boek dat veel reacties teweegbracht, en in 2013 volgde het alom geprezen Het been in de IJssel, dat genomineerd werd voor de Bob den Uyl Prijs. Afgelopen jaar oogstte hij veel lof met Mensen op Mars.

De Bezige Bij verwelkomt Joris van Casteren met grote trots en vreugde.