Auteurs die hun boeken laten verschijnen bij uitgeverij Atlas Contact kunnen voortaan op willekeurig welk moment zien hoeveel ze al dan niet hebben verkocht. Hun uitgever geeft hen toegang tot hun eigen verkoopcijfers online. Ze kunnen ook zien welke boekhandels hun boeken inkopen.

‘Het was de hoogste tijd dat we dit regelden,’ zegt Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van Atlas Contact. ‘Hier bleken een wens van de uitgeverij en een wens van CB samen te komen.’ CB is het vroegere Centraal Boekhuis, de belangrijkste spil in de distributie van boeken in Nederland.

Traditiegetrouw krijgen schrijvers van hun uitgeverij één keer per jaar een overzicht van de verkoop van hun boeken, meestal in het voorjaar. Op basis daarvan worden hun royalty’s uitgekeerd.

Susan Breeuwsma van CB: ‘Met Analytics van CB hebben uitgevers al langer eenvoudig toegang tot hun markt- en managementinformatie. Mooi dat Atlas Contact zijn auteurs nu ook toegang geeft tot de cijfers van hun eigen boeken.’ Schrijvers kunnen online de verkoopcijfers inzien van al hun titels (voor zover verschenen bij Atlas Contact) in elke verschijningsvorm, per dag, per maand en per jaar.

De geschiedenis van CB gaat terug tot 1871. In dat jaar werd het Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel opgericht, het latere Centraal Boekhuis. Sinds begin deze eeuw heeft CB zijn dienstverlening uitgebreid naar andere branches.