Hans van Willigenburg en Daniël Dee nemen het roer over bij de in Rotterdam gevestigde uitgeverij Douane. Om aan te geven waar ze staan gooiden ze de knuppel in het hoenderhoek stuurden ze een persbericht de wereld in, dat we hieronder integraal overnemen.

ROTTERDAMSE UITGEVERIJ DOUANE GAAT ‘TWEEDE LEVEN’ IN

Hans van Willigenburg en Daniël Dee leiden de doorstart

Vanaf 1 februari zullen Hans van Willigenburg (publicist) en Daniël Dee (ex-stadsdichter) het fonds van uitgeverij Douane nieuw leven in blazen. Liefde voor eigenwijze literatuur en de ambitie om van Rotterdam weer een factor te maken in de literaire uitgeverswereld, hebben hen gemotiveerd deze klus aan te pakken. ‘Nu Rotterdam er eindelijk in slaagt hoger opgeleiden vast te houden en misschien zelfs nieuwe aan te trekken, lijkt het ons een goede timing om een doorstart te maken met wat al jaren een inspirerend literair fonds is,’ zegt Van Willigenburg. ‘Op het gevaar af dat het overdreven klinkt, willen we met deze doorstart, jawel, de literatuur veranderen,’ glimlacht Dee. ‘De vertrutting van de literatuur grijpt om zich heen. We zijn vrouwen tussen de 35 en 65 jaar dankbaar dat ze in deze tijd nog zo royaal boeken willen kopen. Maar de literatuur mag niet afzakken naar een theekransje.’ De kersverse uitgevers komen najaar 2017 met een eerste aanbieding. ‘Douane heeft een trouwe aanhang van lezers, die open staat voor verrassingen,’ aldus Van Willigenburg. ‘Op die traditie zullen we voortbouwen. Maar wel met de toevoeging dat wij elk boek zorgvuldig gaan brengen. En het op die manier een kans geven op de deur te kloppen van het verafschuwde, maar economisch hoogstnoodzakelijke publiciteitscircus.’

Welke namen de nieuwe uitgevers gaan brengen is voorlopig nog onduidelijk.

Daniël Dee reageerde op onze vragen over de nieuwe uitgeverij:

Afgelopen december heeft het bestuur van Uitgeverij Douane met ons een gesprek gevoerd over de toekomst van de uitgeverij. In eerste instantie hebben we ze alleen van tips voorzien, maar al snel kwamen zij met de vraag aan Hans of hij actief wilde deelnemen aan de uitgeverij. Hans heeft op zijn beurt mij erbij gevraagd. En hier zijn wij nu.
Als nieuwbakken uitgevers willen we ons richten op ‘uitdagende’ literatuur, een nogal rekbaar begrip, maar we zijn vooral op zoek naar het experiment en auteurs met een dwarse visie. Literatuur die nu een beetje in het verdomhoekje zit, omdat het blijkbaar commercieel gezien niet zo interessant is. Daar gaan wij verandering in brengen, want waar we vooral niet aan willen bijdragen is de eenheidsworst die toch al jaren vele boekenplanken doen dichtslibben (dus geen schrijversvakschoolpoëzie of voorspelbare psychologische ontwikkelingsromans).
Momenteel zijn we in gesprek met een aantal auteurs, maar concrete namen hebben we nog niet. Officieel zijn we dan ook pas vandaag begonnen. Zodra we onze aanbieding voor dit najaar rond hebben, laten we dat graag weten.
Ikzelf zal verder als auteur gewoon verbonden blijven bij Uitgeverij Passage.