Zachte riten van Marja Pruis heeft vanmiddag voor de tweede keer een shortlist van een grote prijs behaald. Dat kan nog een derde keer worden als ze ook op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs komt. Het merkwaardige is echter dat in elke jury een collega van de boekenredactie van De Groene Amsterdammer zetelt. Bij de ECI Literatuurprijs zat Joost de Vries (‘het vlaggenschip van zijn generatie’, volgens Pruis) in de jury, bij de Libris Literatuur Prijs zit Kees ’t Hart in de jury en bij de Fintro Literatuurprijs zetelt Jan Postma in de jury.

‘De Groene-maffia’ zorgt goed voor zichzelf. Jamal Ouariachi gooit op zijn weblog de knuppel in het hoenderhok.

Het zou best eens kunnen dat Marja Pruis met Zachte riten de allerbeste roman van 2016 heeft geschreven. Maar haar collega’s bewijzen haar – én de literatuur – geen dienst door de indruk te wekken dat zij al die nominaties aan haar Groene Amsterdammer-redacteurschap te danken heeft.

Lees de rest hier.

(foto: Das Mag)