Nog meer prijzennieuws, want Marja Pruis heeft de Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2024 gekregen voor haar boek Boos meisje. Over vrouwen en frictie (2022). De prijs is bedoeld ter bekroning van een recente essayistische boekpublicatie, afwisselend op het terrein van de literatuurkritiek en de cultuurgeschiedenis, en bestaat uit een oorkonde en € 10.000.

Uit het juryrapport:

In Boos Meisje verzamelde Pruis stukken die vaak al eerder verschenen in De Groene Amsterdammer. De kern van het boek bestaat uit een reeks kritische portretten van ‘Iconen’: literaire auteurs, vaak van beschouwend proza – Vivian Gornick, Renate Rubinstein, Rachel Cusk, Janet Malcolm – en de politici Neelie Kroes en Sigrid Kaag. Ook de politieke portretten krijgen een poëticale dimensie. Zo wordt het profiel van Sigrid Kaag ingeleid met een door Hella S. Haasse geïnspireerde beschouwing over ‘vat krijgen op een niet-schrijvend iemand’. (…)
Door Boos Meisje voor te dragen voor de Dr. Wijnaendts Franckenprijs toont de commissie niet alleen waardering voor deze combinatie van literatuurkritiek en persoonlijk essay. Ze wil ook een auteur loven die door haar veelomvattende kritische praktijk laat zien hoe literatuur kan helpen om de brandende kwesties van onze tijd iets beter te begrijpen. Pruis, de ‘Grote Vriendelijke Schrijfster’ tegen wil en dank, weet daardoor oude en nieuwe lezers, evenals jongere generaties critici te inspireren.

De jury bestond uit Koen Rymenants (voorzitter), Tim Vergeer, Esther Op de Beek, Lizet Duyvendak, Sofie Gielis.